Lån penger til aksjer eller fond

Lån penger til aksjer

Før du i det hele tatt vurderer å låne penger for å kjøpe aksjer, må du først tenke gjennom hvorfor, hvordan og når. Disse tre spørsmålene er det svært viktig å stille seg selv, for å unngå å gå på en smell. Du vil ikke risikere å sitte med et stort lån og se at aksjekursene dine synker ned mot bunnen. Her presenterer vi seks konkrete råd du bør tenke gjennom, før du bestemmer deg for å låne penger.

6 tips når du skal låne penger til aksjer

1. Velg riktig type lån

Det finnes i hovedsak tre ulike typer av lån som lønner seg som lån til investeringer:

Øk boliglånet ditt – Dersom du har mulighet kan du øke boliglånet ditt og putte pengene på aksjekontoen din. Boliglån har den desidert laveste renten, så dette alternativet er å foretrekke.For at du skal kunne øke boliglånet må du ha en belåningsgrad på under 85 % på boligen. Ekstrakostnader til pantedokument kan tilkomme dersom du bor i hus.

Privatlån – Du kan ta opp et vanlig privatlån og sette inn pengene på aksjekontoen din. Det er raskt og fleksibelt, og privatlån har relativt lave renter i dag.Sammenlign personlige lån gratis med Lendos sammenligningstjeneste for personlige lån, for å få den absolutt laveste renten på privatlånet ditt. Der sammenlignes et stort antall ulike långivere og banker med én søknad og UC.

Verdipapirlån – Hos Nordnet.no og de fleste andre nettmeglere og banker kan du ta opp lån ved hjelp av innskuddet ditt. Det innebærer at du bruker dine eksisterende aksjer og midler som sikkerhet for lånet. Dette er en smidig løsning, og de tilbyr lave renter.Det finnes dessverre en hake. Dersom aksjene dine faller for mye i verdi, risikerer du at de blir tvangssolgt fordi du er overbelånt (det vil si at din godkjente belåningsgrad overskrides). Dette fenomenet kalles for margin call. Om du velger å øke boliglånet eller ta opp et privatlån risikerer du ikke tvangssalg, ettersom lånet ikke er koblet til aksjeporteføljen din.Skal du belåne innskuddet ditt med et verdipapirlån? Da anbefaler vi at du ikke belåner innskuddet med mer enn 20-25 % – for å unngå å bli overbelånt under normale nedganger i aksjemarkedet. Har du 100 000 bør du altså ikke låne mer enn 20-25 000 med innskuddet som sikkerhet.Dersom du tar opp et privatlån eller øker boliglånet kan du ha en høyere belåningsgrad, ettersom lånet ikke er koblet til innskuddets utvikling.

2. Ikke lån for mye

Ikke lån så mye at du risikerer å havne i en dårlig situasjon om investeringene dine ikke utvikler seg i den retningen du håpet på.

Du må være tålmodig og ha råd til å takle å betale ned på lånet, selv om investeringene dine gjør det dårlig i en periode. Kjøper du gode aksjer og fond vil de komme seg i tide etter nedgangstider, men låner du for mye risikerer du å måtte selge til feil tidspunkt fordi du ikke har råd til å betale rentene på lånet.

3. Lån til rett tidspunkt

Økonomien, aksjemarkedet og den finansielle situasjonen beveger seg hele tiden i sykluser, både korte og lange, over tid. Det er derfor tider hvor det passer bedre å ta opp lån. Når økonomien har falt i en resesjon, rentene senkes av sentralbanken og børskursene er historisk lave, er situasjonen som regel rett for et låneopptak. Da er det nok en større oppside enn nedside på aksjemarkedet, og det er helt klart en bedre mulighet for investeringer med lånte penger.

4. Lån til rett rente

Man skal aldri ta opp lån med høy rente til aksje- eller fondsinvesteringer. Avkastningen din må overstige renten du betaler, så jo høyere rente, desto høyere avkastning kreves det for at det skal være en god investering.

Som vi nevnte ovenfor er det greit å sammenligne rentene med for eksempel Lendo.no, dersom du har tenkt å ta opp et privatlån for å investere.

5. Lån kun penger til investeringer i stabile selskaper

Hvis du skal låne penger til investeringer, gjør dette kun for ganske langsiktige og stabile beholdninger. Unngå oppstartselskaper og kortsiktige satsinger.

Investerer du i selskaper som betaler utbytte til aksjonærene sine hvert år, kan du bruke pengene du får fra utbyttet til å betale renten på lånet. Bruk kalkulatoren nedenfor og se hvor mye du tjener per år på utbyttet, dersom ditt årlige utbytte overstiger rentekostnaden på lånet.

6. Aldri lån penger til aksjer hvis du er ny på aksjehandel

Er du helt ny på aksjer, anbefaler vi deg ikke å ta opp lån til aksjer eller fond. Spar penger som du kan investere i stedet og lær hvordan fondet og aksjemarkedet fungerer før du tar opp lån.

Av: Andreas Hogmalm

Copyright Aktiekunskap.nu 2024