Dogecoin

Dogecoin

Dogecoin (DOGE) ble grunnlagt i 2013 som en sarkastisk spøk mot en «hypet» kryptobransje. Logoen kommer fra et veldig kjent meme som var populært på den tiden. Nettopp memer og humor er noe som går som en rød tråd gjennom hele historien til denne kryptovalutaen.

Vi snakker her om en kontroversiell kryptovaluta som har blitt kritisert for blant annet «ikke å ha en unik funksjon» og basert på at Elon Musk anses å ha «for stor innvirkning på prisen». Men Dogecoin har tydelig vist at ingen tekniske innovasjoner kreves for at en kryptovaluta skal kunne lykkes – en sarkastisk spøk som går viralt kan være tilstrekkelig – krydret med valutaen som et par kjendiser tar til orde for…

Den totale verdien av Dogecoin i september 2021 lå på USD 35.720.702.589, og valutaen var da den 7. største kryptovalutaen når det gjelder markedsverdi. Hva angår hovedfunksjonen (mikrobetalinger), var dette den største valutaen. Dette var før valutaer som Litecoin og Monero.

Formålet med Dogecoin er å tilby raske, sikre og billige transaksjoner over nettet. Denne kryptovalutaen har også blitt synonymt med memes, tweets og muligheten til å gi tips via sosiale medier.

Investeringer i Dogecoin kan gjøres på et langsiktig plan med håp om at valutaen vil bli et opplagt alternativ for betalinger i butikker og nettbutikker og at flere vil bruke valutaen på sosiale medier.

Men investeringer kan også gjøres på et kortsiktig plan med mål om å utnytte valutaens store volatilitet. Det faktum at mange velger den veien, vises for eksempel ved at Dogecoin har i visse perioder vært den mest omsatte valutaen på den amerikanske plattformen RobinHood.

Hva er Dogecoin?

Dogecoin er en kryptovaluta som på en enkel og billig kan sendes mellom brukerne. Den er dermed lite unik, sett fra et teknisk perspektiv, da den samme funksjonen også er å finne i for eksempel Bitcoin Cash, Litecoin og Dash.

Selv om det finnes noen tekniske forskjeller mellom Dogecoin og dens «konkurrenter», er det ikke tekniske nyvinninger som har gjort valutaen så vellykket – snarere et dedikert fellesskap med et humoristisk fokus.

Dogecoin bør derfor ikke først og fremst forklares på grunnlag av teknologien eller dens opprinnelige mål (sikre, raske betalinger), men heller på grunnlag av hvordan samfunnet bruker valutaen og hvordan populariteten over tid har økt.

Teknologi og Mining

Dogecoin er utviklet basert på Luckycoin (som igjen er basert på Litecoin), som betyr proof-of-work via script-teknologi. Kort forklart, betyr dette at mining må utføres med for eksempel dedikerte ASIC -enheter.

Helt fra begynnelsen av var belønningen for mining helt tilfeldig, men dette endret seg relativt raskt til å bli statisk. Dermed produseres 10 000 Dogecoin per blokk og en blokk tar omtrent ett minutt.

Historie – laget på spøk

Det første steget til Dogecoin ble tatt i 2013 av Jackson Palmer. Fra begynnelsen var det et humoristisk vitseprosjekt som satirisk ønsket å demonstrere dn hypen som da eksisterte rundt kryptovalutaer. Men dette skulle vise seg å resultere i noe helt annet …

Han kjøpte domenet Dogecoin.com og begynte kort tid etter å samarbeide med Billy Marcus som hadde kontaktet Jackson etter at han oppdaget «buzz» som hadde oppstått rundt Dogecoin på diverse sosiale medier. Sammen utviklet de kryptovalutaen, som ble lansert 6. desember 2013. Allerede i løpet av de to første ukene hadde verdien økt med 300%, noe som i stor grad skyldtes «buzz» som siden den gang har preget valutaen.

Memes og community

Dogecoin er utvilsomt preget av et veldig stort, dedikert og humorinspirert fellesskap. Valutalogoen (Shiba Inu) ble mye brukt i memes før valutaen ble lansert, og denne memekulturen ble deretter med i dens community.

Når Dogecoin blir nevnt på Twitter, Discord eller Reddit, er det vitser, memer og humor som preger innleggene fremfor seriøse diskusjoner om teknologisk utvikling og nye funksjoner.

«A fun and friendly internet currency»

Tips

Ved å koble spesielle Dogecoin -lommebøker til kurer, er det mulig å gi tips til kryptovalutaen på for eksempel Reddit og Twitter. Dette forutsetter selvfølgelig at mottakeren også har en slik e-lommebok. Dette er en funksjon som brukes i veldig stor grad og brukes til å vise takknemlighet i stedet for bare å gi et «like».

 Elon Musk

Det finnes svært få kryptovalutaer på markedet som har hatt en så stor innvirkning på en enkeltperson som Dogecoin. Gjennom positive utsagn om valutaen i blant annet sosiale medier, har Dogecoin fått ekstremt stor oppmerksomhet både i sosiale og tradisjonelle medier. Fremfor alt har det vært memes der Dogecoin har blitt antydet til «go to the moon» (uttrykk for en veldig sterk verdiutvikling).

Et annet eksempel er at Elon Musk, i mai 2021, valgte å fortelle via en Tweet at hans romfartsselskap SpaceX skulle begynne å akseptere Dogecoin som betaling for romferder.

elon musk tweet om dogecoin
(Tweet fra Elon Musk med teksten ”Who let the Doge out”)

Det som begynte som en spøk…

Det som bare startet som en sarkastisk spøk i 2013, har senere utviklet seg til å bli en akseptert kryptovaluta med nesten kultstatus. Dette er en valuta som råder blant de ti største i verden, og som «markedsføres» av Elon Musk og flere amerikanske kjendiser og som har blitt den åpenbare valutaen å bruke på Reddit. Denne lille valutaen, som har gjennomgått massiv kritikk gjennom årene, har blitt så stor at den ikke lenger kan bortforklares som «en spøk».

Dogecoin is no longer a joke. Its popularity has soared — astronomically, this year — buoyed in part by the mainstream adoption of bitcoin and other cryptocurrencies. /CNN Business

Kritiske røster mot Dogecoin

Dogecoin har historisk sett måttet tåle mye kritikk. Det sagt, har kritikken avtatt noe etter at flere og flere kryptobørser har begynt å tilby valutahandel av valutaen, og den har vokst seg til å bli en av de ti største når det gjelder markedsverdi.

Har Dogecoin noen unike funksjoner?

Det finnes per i dag en lang rekke kryptovalutaer som tilbyr «raske, billige og sikre betalinger over internett». Når det gjelder teknologi, har Dogecoin i så måte ingen unik funksjon. I begynnelsen ble andre valutaer sett på som mer åpenbare, spesielt for mikrobetalinger.

Men med sin økende popularitet og verdiøkning, kom Dogecoin i løpet av første halvdel av 2021 opp på listen over de 10 største kryptovalutaene og ble samtidig større enn lignende valutaer med samme hovedfunksjon.

Hvem eier ca 30%?

Den e-ommeboken som eier flest Dogecoin har nærmere 30% av alle coin. Med en kurs på 0,27 USD betyr dette en total verdi på e-lommeboken på 9 995 157 914,45 USD! I tillegg blir flere Dogecoin sendt til adressen nesten daglig.

Kan en desentralisert kryptovaluta virkelig desentraliseres hvis en enkelt person eier rundt 30% og de 10 største e-lommebøkene eier omtrent 40%? Hva ville skje med prisen hvis personen velger å selge beholdningen sin?

Dogecoin eiere
(Källa: Coinmarketcap)

Hvilken rolle spiller Elon Musk?

Ikke alle setter like stor pris på effekten Elon Musk åpenbart har på kursen. Ett eksempel er en av verdens eldste kryptobørser, Bitstamp, som sommeren 2021 indikerte at Dogecoin var for nært knyttet til Elon Musk og at de derfor valgte å ikke inkludere valutaen i sitt sortiment.

«We won´t list a crypto that “crashes on a billionaire´s tweet” / Julian Sawyer, Bitstamp

Investere i Dogecoin

I løpet av første halvdel av 2021 opplevde Dogecoin en stor økning i oppmerksomhet og popularitet. Dette betydde også at flere og flere kryptobørser valgte å tilby handel med kryptovalutaen, inkludert for eksempel Coinbase

Nedenfor er tre eksempler på børser presentert hvor man kan investere i Dogecoin.

Binance

Binance.com/sv er verdens ledende børs for handel med kryptovaluta. Det tar vanligvis mindre enn 24 timer å registrere seg og få opprettet en konto. Deretter kan du sette inn penger, for eksempel med kort. Den store fordelen med Binance er det omfattende utvalget og likviditeten. Her er det mulig å veksle mellom hundrevis av kryptovalutaer. Investeringer kan gjøres i staking, med vektstang, opsjoner i tillegg til en rekke andre finansielle instrumenter.

Ulempen med Binance er brukervennligheten. For nybegynnere kan det være vanskelig å forstå hvordan handel foregår. I tillegg mottar kundestøtten ofte kritikk for langsom håndtering av kundesaker.

Coinbase

Det børsnoterte amerikanske kryptoselskapet Coinbase.com har sin styrke i brukervennlighet. Det er vanligvis raskt å registrere og få opprettet en konto, og det er lett å forstå hvordan handelen foregår. Det er både mulig å handle mot fiat og veksle mellom de forskjellige valutaene som plattformen tilbyr.

Ulempen med Coinbase er gebyrene, som er betydelig høyere enn hos Binance. Coinbase anbefales som et «første skritt inn i kryptoverdenen», men deretter bør handel foregå på Coinbase Pro (bruk samme påloggingsinformasjon som på Coinbase), Binance, Kraken eller Bitpanda.

Verdiutvikling av Dogecoin

Grafen nedenfor viser verdiutviklingen av Dogecoin mellom desember 2013 og september 2021. Historisk sett har den største prisøkningen skjedd våren 2021.

Grafen er imidlertid noe misvisende ettersom det ved flere anledninger har vært ekstremt kraftige prisøkninger med hundrevis av prosent på bare noen få uker. Men stilles dette opp mot utviklingen i 2021, ser verdiendringene fortsatt små ut.

Hva den eksplosive verdiutviklingen skyldtes, kan man bare spekulere i. Men ofte nevnes noen av disse følgende punktene.

  • Elon Musk – Mange hørt for første gang om Dogecoin via Elon Musks tweets
  • Tilgang til handel – Flere børser introduserte Dogecoin våren 2021, noe som betydde at flere hadde mulighet til å investere/handle
  • Fomo – ”Fear of missing out”forekommer i de fleste kryptovalutaer med kraftige verdiøkninger.
  • Social media – Dogecoin fikk sitt første «gjennombrudd» takket være sosiale medier, og er fortsatt en av de mest nevnte kryptovalutaene
  • ”Enkelheten” –Dogecoins suksess kan ha å gjøre med den enkle tekniske strukturen. Det viktige er å ha det gøy, sende memer og tips – ikke å ha en komplisert teknisk kryptovaluta. Doge er, som Elon Musk har sagt, «folkets valuta.»
Pris Dogecoin
Dogecoins prisutveckling
Av: Andreas Hogmalm

Copyright Aktiekunskap.nu 2024