Hva er direkteavkastning

Hva er direkteavkastning

Nøkkeltallet direkteavkastning viser selskapets utbytte i kroner per aksje i forhold til selskapets aksjekurs, eller selskapets totale utbytte i kroner i forhold til selskapets totale markedsverdi.

  • Hvis direkteavkastningen er høy, betyr det at selskapets totale utbytte er stort i forhold til selskapets størrelse (markedsverdi) og vice versa.

Hva er utbytte?

Utbytte innebærer at selskapet betaler ut penger til sine aksjonærer. Det vanligste i Norge er at dette gjøres én gang i året (oftest på våren). Det finnes selskaper som deler ut oftere, men det hører til sjeldenhetene i Norge.

  • Aksjonærene på generalforsamlingen beslutter hvor stort utbyttet for det foregående året skal være.

Definisjon og beregning av direkteavkastning

Direkteavkastning er definert som utbytte per aksje delt på aksjekursen.

Man kan beregne direkteavkastningen på to måter:

  1. Selskapets totale utbytte dividert med selskapets markedsverdi.
  2. Utbytte per aksje dividert med aksjekursen.

Eksempel:

Selskapet Olas bil AS har 1000 aksjer og en aksjekurs på 100 kr/aksje. Dette gir en markedsverdi på 100 000 kr. Dette året bestemmer selskapet seg for å dele ut 10 000 kr til aksjonærene, noe som innebærer at de deler ut 10 kr per aksje. Direkteavkastningen kan dermed beregnes på to måter:

  • 10 000 kr dividert med 100 000 kr = 0,1 = 10 %
  • 10 kr dividert med 100 kr = 0,1 = 10 %

Aksjekursen finner du enklest hos en nettmegler eller på en børsoversikt, og utbyttet kunngjøres vanligvis av selskapet i forbindelse med årsrapporten.

Flere eksempler på beregning av direkteavkastning

Eksempel fra Norsk Hydro:

I 2024 foreslo Norsk Hydro at utbyttet til aksjonærene skulle være 2,50 kr per aksje. Hvis aksjekursen på det tidspunktet var 60 kr, ville direkteavkastningen bli:

2,50 kr delt på 60 kr = 4,2 %.

Eksempel fra Telenor ASA:

Telenor ASA foreslo at aksjeutbyttet for 2024 skulle være 4,5 kr per aksje. Hvis aksjekursen var 130 kr, gir dette en direkteavkastning på:

4,5 kr delt på 130 kr = 3,5 %.

Beregne direkteavkastning – kalkulator

Hva sier direkteavkastningen om aksjen?

Som alle andre nøkkeltall uttrykker direkteavkastning en relasjon mellom to forskjellige faktorer: hva selskapet faktisk presterer i form av resultat og hvordan dette resultatet forholder seg til aksjemarkedets forventninger. Men i alle disse beregningene er det alltid en tolkningsspørsmål. Du må både sette direkteavkastningen i sammenheng med andre nøkkeltall, og sammenligne den med børsen som helhet, samt den historiske og fremtidige utviklingen for selskapet.

Når det gjelder direkteavkastningen, kan det være ekstra viktig å se på den historisk. Hvis du investerer i store aksjeselskaper som ikke er i oppstartsfasen, vil du gjerne se at selskapet har klart å opprettholde et godt nivå på direkteavkastningen samtidig som aksjen har økt i verdi. Dette betyr at selskapet vokser og utvikler seg samtidig som de kan opprettholde sin gode direkteavkastning. Den som kan kombinere dette med å kjøpe aksjen ved en lav verdsettelse, oppnår det som kalles en god ”yield on cost”.

Problemer med direkteavkastning

Selvfølgelig må vi problematisere direkteavkastningen og dens betydning for å få en så dyp forståelse av dette nøkkeltallet som mulig. Noen faktorer å ta i betraktning kan være følgende:

  • Aksjeselskapets eiere bestemmer selv nivået på utbyttet: Dette gjør at selskapet kan dele ut mer enn hva som er bærekraftig, og mer enn hva selskapet tjener. For eksempel kan et aksjeselskap bruke lånte penger for å dele ut til aksjonærene. Dette er selvfølgelig ikke særlig sunt, og derfor bør langsiktige investorer være forsiktige med selskaper som har høye utbytter, men lav soliditet i forhold til sin bransje.
  • Høy direkteavkastning kan ha mange årsaker: En årsak (den beste for investoren) kan være at markedet undervurderer aksjen, og at du som kjøper i denne situasjonen får den til en god pris. En annen årsak kan være at aksjekursen er presset ned fordi markedet, kanskje med rette, mener at selskapets fremtid ser mindre lys ut. Man forventer kanskje at det vil gå mye dårligere for selskapet.
  • Lav direkteavkastning kan skyldes høye forventninger: Markedet kan forvente at selskapet vil utvikle seg veldig godt i fremtiden, noe som gjør at aksjekursen stiger og at utbyttet forventes å bli høyere i fremtiden. Det kan også være slik at selskapet har vanskelig for å oppnå utbytter, eller at det ikke går med overskudd i det hele tatt.

Hva regnes som høy/lav direkteavkastning?

  • Opp til 3 %: Lav
  • 3-5 %: Normal
  • Over 5 %: Høy

Obs, dette er en forenkling.

Vær oppmerksom på unormalt høy direkteavkastning

Hvis direkteavkastningen er unormalt høy, er det viktig å undersøke årsakene. Ofte skyldes det en av følgende grunner:

  1. Ekstrautbytte: Noen ganger kan selskaper gi ekstrautbytte når de har for mye penger i kassen. Siden dette er et ekstrautbytte, er det stor risiko for at det ikke gjentas. Neste år kan det totale utbyttet bli mindre, noe som gjør at den høye direkteavkastningen kan være misvisende for fremtiden.
  2. Markedenes skepsis til selskapets fremtid: Hvis markedet tror at selskapet vil gjøre det dårligere i fremtiden, og at utbyttenivået ikke vil kunne opprettholdes, kan aksjekursen bli presset ned. Når aksjekursen presses ned, blir direkteavkastningen høy hvis den beregnes basert på det tidligere utbyttenivået. Hvis selskapet ikke klarer å opprettholde nivået på utbyttene, vil det føre til at den tidligere høye direkteavkastningen har vært misvisende for fremtiden.

Finn en aksjes direkteavkastning hos Nordnet

For å enkelt se hvilken direkteavkastning en aksje har, logg inn på Nordnet og søk opp den aksjen du er interessert i. Når du har valgt aksjen, klikk på ”Om selskapet”. I oversikten finner du deretter aksjens direkteavkastning, presentert som en prosentandel.

Her finner du direkteavkastningen på en aksje hos Nordnet
Av: Andreas Hogmalm

Siste innlegg på Aksjekunnskap

Reklame



Finansielle verdipapirer kan både øke og minke i verdi. Det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert.

Copyright Aktiekunskap.nu 2024