Fundamental analyse

Her finner du artikler og tips om fundamental analyse og strategier for verdiinvestoren. Hvis du er helt ny innen aksjeinvestering, anbefaler vi artiklene nedenfor.

Netto aktivaverdi

Les artikkelen

EBIT og EBITDA

Les artikkelen

Verdivurdering av aksjer

Les artikkelen

Alle artikler om Fundamental analyse

Artikler er oppført i alfabetisk rekkefølge

På denne siden finner du informasjon, guider og fakta om fundamental analyse og aksjekunnskap. Her skriver vi artikler og veiledninger om ulike nøkkeltall, strategier og analysemuligheter for deg som ønsker å lykkes i å forstå ideen om å investere i lavt verdsatte selskaper på børsen. Du kan enkelt navigere rundt på siden via menyen til høyre. Dersom du er helt ny på dette området, anbefaler vi deg å lese artikkelen om hva fundamental analyse er først.

Analysere aksjer/selskaper – fundamentalt

Fundamental analyse er å analysere et selskap basert på selskapets økonomiske prestasjoner og fremtidsutsikter. Man beregner og analyserer ulike nøkkeltall som viser omsetning, resultat, utbytte, kontantstrøm og gjeld, for å vurdere hva selskapet er verdt. Dette sammenlignes deretter med hvor mye selskapet er verdt på børsen. Antar man at aksjen muligens vil verdsettes høyere på børsen i fremtiden, så kan det bety et kjøp.

Ulike nøkkeltall og multipler

Det finnes mange forskjellige nøkkeltall og modeller som brukes til å analysere hvordan en bedrift gjør det økonomisk. De fleste modellene er basert på omsetning, fortjeneste, vekst, kontantstrøm, gjeld osv.

Det fungerer sjelden å bare bruke individuelle nøkkeltall. Det er vanligvis nødvendig å kombinere flere, for å få et klart bilde av selskapets økonomiske forhold.

Noen eksempler på nøkkeltall og multipler som brukes:

  • P/E-tallet
  • P/S-tallet
  • PEG-tallet
  • P/B-tallet
  • EV/EBIT
  • EV/EBITDA

Analysere nøkkeltall

P/E-tallet er uten tvil det vanligste og en av de enkleste nøkkeltallene som brukes. Alle som jobber på børsen vet hva P/E-tallet er og hvordan du beregner det. Aksjekursen er dividert med selskapets resultat per aksje (etter skatt). Dette nøkkeltallet viser hvordan selskapet verdsettes i forhold til selskapets resultat.
Som vi nevner ovenfor, holder det ikke å kikke på bare en eller to nøkkeltall. Du må kikke på mange flere parametere og nøkkeltall for å kunne se om et selskap er en god investering eller ikke. Uansett hvor mange forskjellige nøkkeltall du ser på, er det fortsatt ekstremt vanskelig å finne gode investeringer. Nøkkeltall viser nemlig bare selskapets økonomiske situasjon for øyeblikket. De viser ikke selskapets fremtidige potensial på en rettferdig måte.

Myke verdier

Når du analyserer aksjer og selskaper, må du prøve å gjøre vurderinger av selskapets potensial basert på myke verdier. Det er holder ikke å bare se på tallene.

Du må også finne ut om selskapet har en god ledelse, om selskapet opererer i et godt marked, i en god bransje og om selskapet har interessante og etterspurte produkter. Disse tingene er ikke alltid synlige i tallene, så det kreves også mye teft for å finne de beste investeringene. Selv proffene som gjort det til en livsstil å analysere aksjer har ikke alltid rett. De kan også gå glipp av de absolutt beste investeringene, og gjøre elendige investeringer, selv om de kan alt om fundamental analyse. Det er derfor du alltid bør spre investeringene dine på mange forskjellige aksjer. Da spiller det ingen rolle om ett selskap går dårlig, fordi noen andre gjør det bra.
Å ikke legge alle eggene i samme kurv er en av de absolutt viktigste investeringsreglene for nybegynnere og amatører.

         

Copyright Aktiekunskap.nu 2024