Algorand

Algorand

Algorand er en blokkjede, med tilhørende kryptovaluta (ALGO), som med skalerbarhet, desentralisering og sikkerhet vil skape nye muligheter for «fremtidens finans».

Blokkjeder kan, litt forenklet forklart, sammenlignes med et operativsystem hvor mange programmer kan anvendes og tjenester opprettes. Når det gjelder brukerfunksjoner, finnes det derfor likheter med Ethereum og Binance Smart Chain. En stor forskjell er imidlertid for eksempel skalerbarheten. Mens Ethereum har måttet kjempe med skyhøye gasspriser, er dette noe som aldri har skjedd med ALGO.

Den totale verdien av Algorand i august 2021 var 3.485.179.184 USD og valutaen var nummer 44 når det gjelder markedsverdi blant kryptovalutaer.

Formålet med Algorand er å være en plattform tilpasset, fremfor alt, smarte kontrakter innen finans. Fokuset er på «fremtidens økonomi» med blokkjede-baserte finansielle tjenester for både enkeltpersoner, institusjoner og stater.

Å investere i Algorand innebærer å posisjonere deg selv i en blokkjede som er relativt ny – noe som kan tiltrekke seg utviklere av dAppar, smarte kontrakter og spill. Det kan dermed ses på som en høyere risiko enn de allerede etablerte blokkjedene med lignende funksjoner som Ethereum, Polkadot, EOS og Cardano. Selvfølgelig finnes det likevel forskjeller i teknologien og funksjonene mellom disse kjedene.

Hva er Algorand?

Algorand er en blokkjede som ble utviklet for å bidra til å løse problemene som de tidligste blokkjedene har slitt med, dvs. for å finne balansen mellom sikkerhet, skalerbarhet og desentralisering. Dette skjer i Algorand først og fremst via Pure Proof of Work, noe som øker desentralisering og sikkerhet i forhold til klassisk Proof of Work. (Les mer om teknologien nedenfor)

Til tross for å være en relativt ny blokkjede (lansert i 2019), har Algorand høstet stor oppmerksomhet og raskt blitt til en av de 50 største kryptovalutaene når det gjelder markedsverdi.

Eksempel på apper som finnes tilgjengelig på Algorand

”FutureFi”

Algorand presenterer blokkjeden som «FutureFi», dvs. Future Finance. Denne blokkjede-teknologien muliggjør en mer desentralisert og tilgjengelig finansiell struktur. Kjeden er utviklet for å dekke behovene til både institusjonelle investorer, desentralisert finans og landenes behov for digital valuta. Dette via for eksempel:

Algorand builds technology that accelerates the convergence between decentralized and traditional finance by enabling the simple creation of next generation financial products, protocols and exchange of value.” / Algorand.com

Pure proof of stake

En unik funksjon er Pure proof of stake. Dette er en inkluderende, miljøvennlig og effektiv funksjon som betyr at skalerbarhet og sikkerhet ikke trenger å måtte gå på kompromiss med desentraliseringen. I utgangspunktet brukes Proof of Stake, men i stedet for at kun noen få blir med, kan alle som har ALGO i e-lommeboken sin bidra til prosessen og vedlikeholdet av nettverket. Dette oppnås blant annet ved to forskjellige typer noder og to forskjellige typer smarte kontrakter.

To noder

Produksjonen av blokkene på blokkjeden blir utført av Participants Nodes. Først trekkes det ut 1000 noder som deltar i prosessen. Deretter blir det en av disse 1000 som får lage blokken og legge den til blokkjeden. Som med alle proof of stake, er det en fordel å ha en større pengesum som er låst (stakes) fordi sjansen for å bli valgt avhenger av beløpet som er låst.

Dette betyr også at blokkjeden er inkluderende, ettersom alle som har ALGO kan delta i å skape fremtidige blokker. Dette står i sterk kontrast til flere andre kryptovalutaer med Proof of Stake hvor kun e-lommebøker med beløp over et visst nivå har muligheten til å lage blokker.

For å kunne delta i denne prosessen kreves det at ALGO oppbevares i sin offisielle e-lommebok og at det er angitte innstillinger om at denne e-lommeboken må bidra med Proof of Stake.

I stedet for at bare en enkelt e-lommebok mottar hele mining-belønningen, distribueres den i stedet til alle som er en del av nettverket. Dette er basert på mengden ALGO i e-lommeboken i forhold til den totale mengden ALGO som er i omløp.

Med denne tekniske løsningen fokuserer Algorand på de tre viktige punktene som kjennetegner kryptovalutaer – men som få hittil har klart å finne en tilstrekkelig god balanse mellom.

Sikkerhet – Ettersom 1000 e-lommebøker er «trukket» fra alle som har ALGO, kan hackere aldri vite på forhånd hvem som skal produsere blokkene. Sammenlign dette med det klassiske Proof of Stake hvor antall miners er betydelig færre og noen ganger til og med delvis offentlige.

Desentralisering – Alle kan delta og bidra til nettverket. Alt som kreves er 1 ALGO. Det kreves heller ikke noe spesielt mining-utstyr. En e-lommebok via en datamaskin eller mobil er nok.

Skalerbarhet – Denne konsensusteknologien skaper mulighet for raske og veldig billige transaksjoner. Kostnaden for en gjennomsnittlig transaksjon ligger på kun $ 0,001. Flere lignende kryptovalutaer har betydelig høyere transaksjonskostnader, ikke minst Ethereum inntil Ethereum 2.0 er fullt ut implementert.

System med to lags blokkjede

En nøkkel til sikkerhet og skalerbarhet er at Algorand består av smarte kontrakter i to lag. I det første laget (ASC1) er det «enkle» kontrakter som transaksjoner, veksel og lånekontrakter. I det andre laget er det mer kompliserte kontrakter for de som trenger tilgang til ekstern informasjon. Disse håndteres «off-chain», og når de er fullført, overføres informasjonen umiddelbart tilbake til det første laget.

I tillegg tilbyr Algorand «Co-chains», som er private blokker. De kan for eksempel brukes av selskaper eller organisasjoner som ønsker å dra fordel av blokkjedens tekniske fordel på en enkel måte uten å måtte utvikle sin egen kjede. Det unike her er at kjeden bare nås av de som har fått tilgang til den. Brukerne av denne kjeden kan også samhandle med andre co-kjeder og andre kjeder for eksempel for å sende og få tilgang til informasjon. En samkjede kan dermed sammenlignes med et privat nettverk.

(Algorand: What is ALGO´s future potential? – Coin Burea)

For å ta en posisjon i denne kryptovalutaen bruker vi ofte plattformen etoro.com/no. Der kan du gå både langt og kort i aksjer, indekser, råvarer, kryptovaluta, etc. på en sømløs måte både direkte i aktiva og via CFD-er med og uten giring.

Er du usikker på hvordan CFD-er fungerer kan du lese vår CFD-guide og lære alt du trenger å vite om dette.

Disclaimer: 77 % av privatpersoner som handler via Etoro taper penger når de handler med CFD-er. Du bør derfor vurdere nøye om du forstår hvordan CFD-er fungerer, og om du har råd til å ta den høye risikoen for å tape pengene dine som finnes.

CBDC

Kan Algorand bli blokkjeden for CBDC?

En rekke land rundt om i verden har startet forskning, og i noen tilfeller utvikling, av sin egen digitale valuta basert på blokkjede-teknologi. Disse er ikke desentralisert som kryptovalutaer og forventes å bli håndtert av sentralbanker.

CBDC = Central Bank Digital Currency

Avanserte blokkjede-løsninger er påkrevd, og flere selskaper har vist interesse for å kunne tilby deres tjenester for å utvikle passende løsninger. Marshalløyene valgte Algorand som blokkede för deres nasjonale digitala valuta – kommer flere land til å følge etter, tro?

(Alogrand – Where is ALGO headed? – Coin Bureau)

Fremtiden

Siden 2019, da blokkjeden ble lansert, har Algorand opprettet samarbeid med en rekke selskaper og organisasjoner rundt om i verden. Samarbeid som viser potensialet i blokkjeden og at selskaper ser muligheter i sikkerhet og åpenhet som skapes. Eksempel:

Investere i Algorand

Investering i Algorand kan skje via flere forskjellige plattformer og kryptobørser. Det som hovedsakelig skiller dem fra hverandre, er brukervennlighet og hvordan valutaen håndteres.

Coinbase

Coinbase er kjent for å være ekstremt brukervennlig og anbefales spesielt for nybegynnere innen krypto. Via appen eller nettstedet kan trading foregå mot fiat og swapper kan utføres (veksling mellom to coins).

Ulempen er at Coinbase krever et høyere gebyr enn mange andre kryptovalutaer. En pris som likevel oppveies av veldig god brukervennlighet.

Fra Coinbase kan ALGO deretter sendes til en e-lommebok for for eksempel å være en del av mining-prosessen for ytterligere avkastning.

Binance

Verdens største kryptobørs, Binance, tilbyr handel med hundrevis av kryptovalutaer. I tillegg kan det investeres i opsjoner, andre finansielle instrumenter og en rekke forskjellige sparetjenester. Fordelen er det ekstremt store utvalget av valutaer, produkter og tjenester. Ulempen er at Binance kan være vanskelig å navigere seg rundt i for en nybegynner.

eToro

Etoro tilbyr både CFD-handel og ekte kryptovalutaer. Når du investerer i Algorand, gjøres dette direkte i den reelle tilgangen.

Fordelen med eToro er den gode brukervennligheten. For eksempel kan penger settes inn via kort, PayPal eller direkte bankoverføring, og plattformen er oversatt til nesten alle språk. Hvert enkelt kjøp holdes også atskilt, noe som gjør det enkelt å se fortjeneste/tap per handel. I tillegg er det mulighet for å kjøpe «fond» som består av flere forskjellige kryptovalutaer.

Ulempen er at handel foregår i eToro, og det er vanskelig å eksportere disse coins til en e-lommebok utenfor plattformen.

Disclaimer: 77 % av privatpersoner som handler via Etoro taper penger når de handler med CFD-er. Du bør derfor vurdere nøye om du forstår hvordan CFD-er fungerer, og om du har råd til å ta den høye risikoen for å tape pengene dine som finnes.

Verdiutvikling av Algorand

Som andre kryptoprosjekter, er Algorand finansiert gjennom en ICO. Denne ble implementert i 2018 og 2019 og samlet deretter inn over 500 millioner dollar. Verdiutviklingen var alt annet enn en suksess i begynnelsen. Bare to måneder etter at blokkjeden ble lansert, begynte kursen å falle. Årsaken til dette var delvis basert på det faktum at private investorer hadde kjøpt til en lavere pris enn det ALGO ble solgt for under ICO, og et buy back-program måtte settes opp.

Samtidig var dette under et par måneder da hele kryptomarkedet opplevde et kraftig fall. Dette kan sees i grafen nedenfor hvor Bitcoin (gul) er satt opp mot utviklingen i Algorand (rød).

Hvis en valuta ser ut til å komme i «fritt fall», bør dens verdiutvikling alltid settes i forhold til verdiutviklingen av Bitcoin. Hvis Bitcoin faller i verdi, vil det meste av kryptomarkedet også bli berørt av dette.

I juli 2020 steg prisen raskt igjen, noe som ble ansett å skyldes «Coinbase-effekten». Det ble offisielt at handel ville bli tilbudt på Coinbase, noe som direkte betydde at flere hadde muligheten til å investere. På den annen side skulle det vise seg å bli en kortsiktig verdiøkning.

I løpet av første halvår av 2021 var imidlertid verdiutviklingen mer positiv. Følgende nyheter i løpet av årets første måneder kan ha bidratt til utviklingen.

Ethereum fees are skyrocketing – But traders have alternative  

I begynnelsen av året kunne en enkel transaksjon på Ethereum koste over $ 80. Det ble «umulig» å bruke blokkjeden for mindre transaksjoner. For eksempel begynte traders raskt å lete etter andre og billigere alternativer.

Stablecoin adoption and pivot to DeFi drive Algorand price higher  

Marshalløyene valgte, som tidligere nevnt i denne artikkelen, Algorand som blokkjede som sin nasjonale digitale valuta. Vil vi se at flere stater følger i samme fotspor ettersom interessen for stablecoins og digitale valutaer er økende?

Algorand price strengthens as institutional investors back the project

Det at store institusjoner investerer i en blokkjede betyr vanligvis både mye medieoppmerksomhet og et troverdighetsstempel som kan bety at flere tør å investere og bruke blokkjeden.

(Rubrikkene er fra Cointelegraph)

Algorand i fremtiden?

For å forstå hvordan Algorand kan fungere i fremtiden, anbefales videoen nedenfor. Det er et intervju med W.Sean Ford (COO i Algorand) hvor han forklarer fordelene med denne blokkjeden i forhold til lignende tekniske løsninger. Grunnleggende kunnskap om blokker og kryptovalutaer er en anbefaling for å forstå intervjuet fullt ut.

Av: Andreas Hogmalm

Copyright Aktiekunskap.nu 2024