Investere i ripple (XRP) | Alt om kryptovalutaen

Ripple XRP

RippleNet betalingsnettverk gjør det lettere for bedrifter og institusjoner å raskt, billig og sikkert kunne overføre forskjellige typer verdier – til mottakere over hele verden. Valutaen til nettverket kalles Ripple (XRP).

Ripple har pr. i dag inngått avtaler med flere internasjonale store banker og betalingstjenester. Blant andre bruker SEB, JP Morgan og Bank of America deres nettverk.

Den totale verdien av Ripple i oktober 2020 var $ 11,190,432,525. Den var da den fjerde største kryptovalutaen når det gjelder total markedsverdi. I boksen under denne teksten kan du se Ripples verdi og utvikling akkurat nå.

Formålet med Ripple er å kunne tilby raske, kostnadseffektive og sikre betalingsløsninger via Ripple betalingsnettverk. Dette er uavhengig av om det er overføring av nasjonal valuta, kryptovaluta eller andre verdier.

Å investere i Ripple betyr å investere i det internasjonale nettverket som RippleNet er og med håp om at de vil inngå avtaler med flere og flere banker og institusjoner.

Ripple aksjekurs

Hva er Ripple (XRP)?

Det er viktig å skille mellom selskapet, nettverket og valutaen – som har nesten det samme navnet. For å avklare hva som menes, brukes vanligvis forkortelsen (XRP) når valutaen er spesifisert og RippleNet brukes til å referere til betalingsnettverket

Ripple Labs Inc – Selskapet som utvikler RippleNET og eier majoriteten av alle XRP

RippleNet – Nettverket som muliggjør internasjonale betalinger, Ripple Transaction Protocol (RTXP)

Ripple XRP – Valutaen som brukes på RippleNet

Nettverket begynte å utvikle seg i 2004 under navnet Ripplepay. Tanken var å lage et desentralisert system for overføring av verdier. I 2012 opprettet selskapet Open Coin og deretter Ripple Transaction Protocol. Et nettverk som har flere fordeler i forhold til dagens systemer for overføring av valuta og andre verdier.

I motsetning til mange andre kryptovalutaer er Ripple ikke en «konkurrent» til fiat – men et komplement. For eksempel forenkler det overføring av USD mellom en bank i Sverige og filialen i Australia. Samtidig er det en del av utviklingen av blokkjeder og kryptovalutaer.

Fordelene med RippleNet kan kort forklares med

 • Kort ventetid

En transaksjon tar bare noen få sekunder, noe som kan sammenlignes med en Swift-overføring som kan ta opptil et par dager. Det finnes i dag mange kryptovalutaer hvor en transaksjon bare tar noen få sekunder, men dette nettverket er både skalerbart og kan håndtere fiat.

Mens Bitcoin kan håndtere 7 transaksjoner per sekund, kan Ripple håndtere 1500 og er også skalerbar for større håndtering i nær fremtid.

 • Lave transaksjonskostnader

Den raskeste måten å sende nasjonal valuta i dag er via PayPal. Men da må man også betale et par prosent i gebyr. Med Ripple reduseres transaksjonskostnadene radikalt.

 • System som håndterer alle valutaer

Ripple Transaction Protocol kan håndtere forskjellige typer fiat-valutaer, kryptovalutaer, men også bonuspoeng som Frequent Flyer Miles og råvarer.

 • ”Bro” mellom valutaer

Nettverket kan brukes som en bro mellom forskjellige valutaer og nettverk. Tjenesten «Bitcoin Bridge» har for eksempel blitt brukt for å muliggjøre for brukere å sende penger til en BTC-adresse uten å ha BTC i E-lommeboken.

“We really want to solve that cross boarder payment transactions”/ Brad Garlinghouse (CEO på RippleLabs“

For å sende verdier (ikke bare penger) via Ripple, brukes såkalte Gateways, som kan forklares som innganger til nettverket. Dette ligner på det faktum at du må logge på PayPal-kontoen din for å kunne bruke tjenesten deres.

Det er via disse gateways banker, selskaper og institusjoner kan samhandle med nettverket. I teorien kan privatpersoner gjøre det samme, men nettverket er primært bygget for bedrifter og institusjoner. Det er også disse som først og fremst har fordeler ved å redusere transaksjonskostnadene og få raskere transaksjoner.

XRP er symbolet som brukes i nettverket for å lette både overføring av verdi på blokkjeder og bytte mellom forskjellige valutaer. Som andre blokkjeder er det validatorer som har blokkjedens ledger og verifiserer transaksjonene.

Denne artikkelen fokuserer imidlertid ikke på teknologien bak Ripple, men i stedet dens bruk i dag – og i fremtiden.

Teknologien – Enkelt forklart

Delvis ligner Ripples protokoll hvordan penger overføres i dag via vekslingskontorer. Selv om det er grunnleggende forskjeller i både sikkerhet, overføringshastighet og lavere kostnad.

Hvis du vil sende penger til en slektning i USA, kan du gå til en butikk som tilbyr overføringer via Western Union. Du betaler da gebyret pluss beløpet du vil sende. Dette er notert i deres system, hvorpå mottakeren kan ta ut beløpet på det tilsvarende kontoret i USA.

Det er ikke eksakt de samme pengene som tas ut, men ettersom at det blir notert i systemet deres at penger kan tas ut, kan det gjøres. Med Ripple gjøres dette digitalt, raskt, sikkert, desentralisert og til en lav kostnad.

(Ripple forklart via video)

Kjøp kryptovaluta med eToro

For å ta en posisjon i denne kryptovalutaen bruker vi ofte plattformen eToro.com/no. Der kan du gå både langt og kort i aksjer, indekser, råvarer, kryptovaluta, etc. på en sømløs måte både direkte i aktiva og via CFD-er med og uten giring.

Er du usikker på hvordan CFD-er fungerer kan du lese vår CFD-guide og lære alt du trenger å vite om dette.

Disclaimer: 77 % av privatpersoner som handler via Etoro taper penger når de handler med CFD-er. Du bør derfor vurdere nøye om du forstår hvordan CFD-er fungerer, og om du har råd til å ta den høye risikoen for å tape pengene dine som finnes.

Kritikk

En kritikk som ofte blir reist mot Ripple er at valutaen kan betraktes som sentralisert – i motsetning til andre kryptovalutaer som er desentraliserte. Dette er fordi selskapet Ripple eier omtrent 60% av alle tokens. Dette lar dem bestemme og endre blokkjeder basert på deres meninger.

En annen vanlig kritikk handler om antall tilgjengelige mynter. Selv om selskapet har sagt at flere mynter ikke vil bli opprettet, er det likevel teoretisk mulig for dem å lage flere. Dette skaper også usikkerhet rundt inflasjon og reell verdi.

Investere i Ripple

Investering i Ripple er primært basert på troen på at RippleNet vil vokse når det gjelder transaksjoner og brukere. Det er hovedsakelig tilbud og etterspørsel som bestemmer prisen, og siden en mikrodel av alle tokens blir «brent» daglig, er tilbudet mindre.

Den enkleste måten å investere i Ripple er å kjøpe sertifikater som følger verdiutviklingen. For de som er interessert i kryptovalutaer og blokkjeder, finnes det imidlertid flere fordeler ved å kjøpe ekte XRP.

Ta posisjon via CFD

IG.com/no (tidligere IG Markets) er en av handelsstedene som tilbyr handel med Ripple. Investeringer gjøres i CFD-er, som er kontrakter som følger posisjonenes verdiutvikling. Hvis Ripple øker med 3%, vil verdien av kontrakten også øke med 3%. Hvis du handler med giring x2, vil verdien øke med 6%.

Hvorfor investere i Ripple via CFD? (IG-market)

 • Handel skjer direkte mot NOK
 • Handelsplattform på norsk
 • Ta enkelt Kjøp- eller salgsposisjoner

Ulemper:

 • Du eier ikke XRP og kan derfor ikke bruke valutaen i andre tjenester
 • Kan ikke overføres til kryptobørs eller til venner
 • Handel kan bare foregå i omtrent 10 valutaer via IG-markedet
 • Dokumentasjon for deklarasjon sendes ikke direkte til den norske skatteetaten. Du må derfor beregne fortjeneste og tap selv.

Disclaimer: CFD-kontrakter er komplekse instrumenter som innebærer høy risiko for raske tap på grunn av vektstangen. 74% av alle ikke-profesjonelle kunder taper penger på CFD-handel i følge IG-tall. {etoroCFDrisk} % av alle ikke-profesjonelle kunder taper penger på CFD-handel i følge etoro-tall. Du bør derfor tenke grundig gjennom om du virkelig forstår hvordan CFD-kontrakter fungerer, og om du har råd til å tape de pengene du har tenkt å handle med før du begynner. Opsjoner og turbo-warrants er komplekse finansielle instrumenter, og du risikerer å raskt tape kapitalen din.

Ta posisjon via ekte kryptovaluta

Den store forskjellen mellom å kjøpe et sertifikat og kjøpe en ekte kryptovaluta er bruken. Sertifikater er knyttet til handelsstedet de handles på – ekte kryptovaluta kan derimot sendes og brukes som betalingsmiddel.

Etoro.com/no kan du investere direkte i kryptovalutaer på en veldig smidig og enkel måte. Du oppretter bare en vanlig konto og kjøper de kryptovalutaene du vil eie.

Hvorfor investere i Ripple via kryptovaluta?

 • Kan veksles inn i hundrevis av andre kryptovalutaer
 • Kan lagres på hardwallet (sikreste lagring)
 • Sikkerhet i eget eierskap – slipper å stole på handelsplassen
 • Kan handles med giring og kjøp og selg-posisjoner (litt mer avansert)

Ulemper:

 • Det kreves mer kunnskap om blokkjeder hvis handelen skal foregå et annet sted enn for eksempel kun på Etoro
 • Krever egen rapportering till skatteetaten

Disclaimer: 77 % av privatpersoner som handler via Etoro taper penger når de handler med CFD-er. Du bør derfor vurdere nøye om du forstår hvordan CFD-er fungerer, og om du har råd til å ta den høye risikoen for å tape pengene dine som finnes.

Verdiutviklingen av Ripple

I 2017 var Ripple en av kryptovalutaene med den største verdiøkningen. I januar var verdien 0,0063 USD og i desember litt over 1 USD!

Verdiutviklingen av Ripple

Så kom «kryptovaluta-krasjet» hvoretter alle valutaer falt kraftig i verdi. Siden januar 2019 har XRP hatt en nedadgående trend som kan ha blitt brutt i mars 2020 da kursen begynte å få høyere bunner.

Ripple XRP

Dette er fortsatt en av de mest omskrevne og omdiskuterte kryptovalutaene. Dette er basert på både positive og negative faktorer.

På den positive siden har Ripple allerede avtaler med hundrevis av banker over hele verden. De har løst et klart problem, har et ferdig produkt og vender seg ikke mot dagens pengesystem. Det er et system som letter transaksjoner – av både fiat og krypto.

Allerede tilbake i 2016 signerte svenska banken SEB en avtale med Ripple. Betalingsløsningen, som er basert på blokkjede-teknologi, muliggjør sanntidsoverføring av kapital mellom SEBs kontorer i Stockholm og dets kontorer i New York. Andre samarbeidspartnere er Santander, MoneyGram og American Express.

Det negative som vanligvis blir nevnt er mangelen på desentralisering og hvordan verdien av tokens faktisk kan bestemmes.

”If we work with the system to solve this problem….there is a lot of opportunity to create value to XRP” / Brad Garlinghouse (CEO på RippleLabs)

Hvordan tjenesten utvikles, samt hvor mange som bruker den, vil påvirke prisen på XRP. Men også, som det alltid er med kryptokurver, handler det om spekulasjoner. Selv om RippleNet tilbyr raske, billige og sikre overføringer, er selskapet fortsatt en liten aktør i et ekstremt stort finansmarked.

Kan de overta Swift-systemet og bli det åpenbare valget for verdens banker i internasjonale overføringer – eller vil bankene utvikle sitt eget system og snu ryggen til Ripple?

Fordel alltid dine investeringer og risikoer

Vi anbefaler alltid at du fordeler investeringene dine (diversifiserer) på forskjellige eiendeler for å skape en langsiktig og stabil avkastning over tid. I prinsippet diversifiseres alle de største investeringene.

Tips!

Investeringer i aksjer og fond

Nordnet.no (reklame) – Åpne en gratis konto og begynn straks å handle aksjer og fond til lave avgifter på Nordnets brukervennlige handelsplattform og app. Du kan også se hva andre talentfulle investorer kjøper og selger via deres sosiale plattform Shareville.

Finansielle verdipapirer kan både øke og minke i verdi. Det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert.

Av: Andreas Hogmalm

Copyright Aktiekunskap.nu 2024