EOS
Innholdet i denne artikkelen
EOS kan sammenlignes med et ”operativsystem” på en blokkjede. Systemet skal være gratis og brukervennligt for programmerere og brukere.
Kryptovalutaen som brukes på nettverket kalles EOS. Jo mer EOS en bruker eier, desto større tilgang av nettverket har brukeren. Verdien påvirkes dermed hovedsakelig av antall brukere som ønsker å benytte seg av tjenestene som finnes tilgjengelige på nettverket.
EOS kurs
Den totale verdien av EOS i november 2020 var på $ 2,273,395,549 og valutaen var den 13. største kryptovalutaen. Lignende valutaer inkluderer Ethereum, Ada og Cardano.
Formålet med EOS er å kunne tilby et desentralisert nettverk som er brukervennligt for programmerere så vel som brukere av tjenestene som er opprettet. På blokkjeden kan f,eks, apper, smarte kontrakter og spill opprettes. Det kan dermed beskrives som blokkjedenes svar på Android -operativsystemet for mobiltelefoner.
Investering i EOS betyr at flere og flere tjenester vil bli bygget på denne blokkjeden og at antall brukere av disse tjenestene vil øke. For å kunne programmere eller bruke nettverket må brukeren inneha EOS. Jo mer EOS brukeren har, desto større del av nettverket kan vil brukeren få tilgang til.
Hva er EOS?
EOS er både en kryptovaluta og navnet på det desentraliserte nettverket (blokkjeden) som denne valutaen brukes på.
Funksjonelt sett har EOS likheter med Ethereum, dvs. å være et nettverk for fremtidige apper på blokkjeden. Noen ganger har nettverket blitt kalt ”The Ethereum Killer”, men det har vist seg å være et supplement og ikke en konkurrent.
Forenklet forklart, kan EOS sammenlignes med et operativsystem på en telefon (Android). På dette systemet kan folk lage sine egne apper, spill, valutaer og smarte kontrakter. Dette ligner funksjonen til appene på mobilen.
Det som kjennetegner EOS i forhold til andre lignende kryptoprosjekt er:
- EOS skal ikke ha noen transaksjonskostnader. I stedet må en bruker inneha et visst antall EOS for å kunne gjennomføre transaksjoner. Det kan sammenlignes med Gas som må betales for transaksjoner på Ethereum.
- EOS forventes å håndtere millioner av transaksjoner per sekund. De har Imidlertid ikke behøvd å skalere nettverket til den hastigheten ennå. Bitcoin kan håndtere 7 transaksjoner per sekund.
- EOS har 21 ”vitner” som lager blokken. Disse blir stemt frem over av alle som har EOS. De som har EOS kan også stemme over forslag til endringer i blokkjeden.
- Det å holde EOS gir tilgang til nettverket. Jo mer som holdes (stake), desto større del av kapasiteten kan utnyttes.
- Vil bli den ledende blokkjeden for dApps. Med et enkelt programmeringsspråk skal det være enkelt å programmere og lage – og enkelt å bruke det som allerede er laget.
EOS har en innebygd inflasjon på 5%. Dette fordi vitnene som lager blokkene, mottar 1% hvert år avhengig av hvor mange blokker de har opprettet. Resten går til et utviklingsfond og kan gis til noen som kommer med en god idé for utviklingen av EOS. (Lignende oppsett som Dash bruker)
Teknisk förklaring om EOS fördelar.
Handle med kryptovalutaer
Vi benytter plattformen IG.com/no (tidligere IG Markets) for å ta posisjon i kryptovalutaer via CFD-er, og for teknisk analyse. Her kan du på en enkel måte både gå long og short i blant annet aksjer, indekser, råvarer og kryptovalutaer via CFD-er. Du kan også bruke plattformen til teknisk analyse helt kostnadsfritt.
Hvis du i stedet vil eie selve kryptovalutaen på en egen konto anbefaler vi Coinbase.com og Binance.com/no. De tilbyr en fleksibel totalløsning for dette. Hos disse to finner du stort sett alle kryptovalutaer som er tilgjengelig for handel.
Disclaimer: CFD-kontrakter er komplekse instrumenter som innebærer høy risiko for raske tap på grunn av vektstangen. 74% av alle ikke-profesjonelle kunder taper penger på CFD-handel i følge IG-tall. {etoroCFDrisk} % av alle ikke-profesjonelle kunder taper penger på CFD-handel i følge etoro-tall. Du bør derfor tenke grundig gjennom om du virkelig forstår hvordan CFD-kontrakter fungerer, og om du har råd til å tape de pengene du har tenkt å handle med før du begynner. Opsjoner og turbo-warrants er komplekse finansielle instrumenter, og du risikerer å raskt tape kapitalen din.
Hvorfor er EOS nødvendig?
Hvorfor trenger vi et desentralisert operativsystem for apper, kontrakter og finansielle tjenester? For å forstå styrken til EOS (og lignende valutaer), er det viktig å forstå hvordan en blokkjede fungerer og hvilke fordeler som den gir. Kort fortalt, handler det om å skape frihet og demokratiske forhold. Men også om effektivisering og sikkerhet for digitale tilganger.
Her er et lite eksempel:
Per i dag oppretter en person en app og ønsker å ta betalt for visse tjenester i den. Deretter må Apple godkjenne appen for at den skal komme inn i AppStore. I tillegg krever Google et visst gebyr for at betalingsløsningen skal kunne integreres med Android. Altså, to store selskaper som kontrollerer praktisk talt hele markedet. Det samme problemet gjelder for finansielle tjenester. Med EOS er det mulig å lage apper og kontrakter uten at staten, selskapet eller myndighetene blander seg inn. Dette er med andre ord ”folkets” operativsystem.
Dpof (Deligation Proof of Stake)
EOS setter et sterkt fokus på skalerbarhet, noe som er et vanlig problem i kryptovalutaer. Bitcoin kan for eksempel håndtere 7 transaksjoner per sekund, mens målet med EOS er å kunne håndtere over en million transaksjoner.
Grunnen til at det er så lenge i Bitcoin er at det kreves enighet mellom nodene før en transaksjon tillates gjennomført og dermed er godkjent. EOS har kuttet ut dette ved å i stedet bruke 21 ”vitner” som er blokkprodusenter. Systemet kalles Dpof dvs. deligation Proof of Stake.
Alle som innehar EOS kan til enhver tid stemme på hvem som skal ha retten til å produsere den neste blokken. Tyve av blokkene er produsert med flest stemmer. I tillegg produseres en blokk av noen som ”trekkes” blant dem som har fått stemmer. På denne måten sikres det at det ikke alltid er akkurat de samme personene som lager blokkene.
I tillegg til dette foreligger det et krav om at de som lager blokkene virkelig er aktive og lager blokker for blokkjeden. Skulle noen ikke gjøre dette innen 24 timer, vil de bli fjernet fra listen som brukerne kan stemme på.
I stedet for at et stort antall datamaskiner legger til datakraft og konkurrerer om belønninger (Bitcoin), blir tilliten gitt av brukerne til noen få utvalgte. I stedet for Proof of Work benyttes altså Deligation Proof of Stake.
Det er gjennom denne strukturen at man kan øke effektiviteten på blokkjeden, noe som er grunnen til at det kan gjennomføres flere transaksjoner per sekund.
EOS på tre minuter
Kritikk – For sentralisert?
For å kunne forstå Dpof er viktig for å forstå EOS. Dette er basert på at kritikken mot blokkjeden ofte handler om at den er ”for lite desentralisert”. Det er nok for noen å overta 11 av disse vitnene for å ha kontroll over blokkjeden. Dette kan sammenlignes med Ethereum og Bitcoin hvor tusenvis (eller millioner) av datamaskiner må overtas på nøyaktig samme tid.
Det faktum at EOS er utviklet og forbedret av et privat selskap anses også å være et tegn på en viss sentralisering.
(Pedagogisk engelsk film som forklarer teknikken bak EOS )
EOS eller Ethereum?
Det finnes flere likheter mellom EOS og Ethereum når det gjelder funksjonalitet for brukere. Men samtidig er det veldig store forskjeller både når det gjelder den tekniske strukturen og brukervennligheten. Forskjellene er kort nevnt her.
EOS– Jo flere tokens du eier, desto større del av nettverket vil du ha tilgang til. Dette skaper en ”flaskehals” for å kunne bruke nettverket i større grad. En bruker må ha EOS – for å kunne bruke EOS. Samtidig er transaksjonene gratis for de som har EOS. Nye blokker opprettes av de 21 vitnene som alle EOS -eiere stemmer på.
ETH – Nettverket kan brukes av alle og det betales en Gas-avgift før man kan fullføre en transaksjon. Selv om Eth er nødvendig for å kunne bruke nettverket (for å kunne betale Gas), er kostnaden den samme uavhengig av transaksjonens størrelse eller hvilken tjeneste som benyttes. Nye blokker opprettes av et stort nettverk av noder som alle kan koble seg til. Med Etheruem 2.0 kommer også Proof of Stake.
(Den svenske krypto -eksperten Ivan on Tech forklarer på engelsk forskjellen mellom Ethereum og EOS)
Investere i EOS
Det finnes først og fremst to måter å investere i EOS på. Ett alternativ er å kjøpe kryptovalutaen og oppbevare den i en kryptovaluta -lommebok eller på en kryptolån-wallet. Det andre alternativet er å kjøpe sertifikater som følger EOS -verdien.
Kjøpe sertifikat – (eksempelvis IG -Market)
Via IG.com/no (tidligere IG Markets) er det mulig å investere i CFD (Contract for Difference) som følger utviklingen av EOS. Etter registreringen på handelsplassen, vil identiteten bli bekreftet ved å laste opp et ID -dokument. Deretter kan pengene settes inn via for eksempel kort, bankoverføring og PayPal. Da skjer handelen mot NOK.
- Sertifikat som følger EOS -verdien
- Handlet med vektstang (opprett en stor posisjon uten mye kapital)
- Enkelt å kjøpe eller selge posisjoner
Disclaimer: CFD-kontrakter er komplekse instrumenter som innebærer høy risiko for raske tap på grunn av vektstangen. 74% av alle ikke-profesjonelle kunder taper penger på CFD-handel i følge IG-tall. {etoroCFDrisk} % av alle ikke-profesjonelle kunder taper penger på CFD-handel i følge etoro-tall. Du bør derfor tenke grundig gjennom om du virkelig forstår hvordan CFD-kontrakter fungerer, og om du har råd til å tape de pengene du har tenkt å handle med før du begynner. Opsjoner og turbo-warrants er komplekse finansielle instrumenter, og du risikerer å raskt tape kapitalen din.
Kjøp kryptovalutaen – (for eksempel via Etoro, Coinbase eller Binance)
Ettersom EOS er en av de største kryptovalutaene, kan valutaen kjøpes fra nesten alle de store kryptobørsene. Dette fra for eksempel Etoro.com/sv, Kraken, Coinbase.com eller Binance.com. Ved å eie disse coins, får du tilgang til nettverket og tjenestene som tilbys der. Å eie ekte EOS gir dermed den største fordelen ettersom valutaen kan brukes til formålet.
- Kan overføres til e-lommebøker, nettverk og digitale tjenester
- Kan veksles mot hundrevis av andre kryptovalutaer
- Krever egen deklarasjon og håndtering
Verdiutviklingen til EOS
Denne blokkjeden er utviklet av det private selskapet Block.one. Selskapet opprettet en ICO i 2017 og mottok deretter over 4 milliarder USD! Dette er både fordi mange hadde stor tro på prosjektet og fordi de lanserte sin ICO under den såkalte ICO-boomen. Innen slutten av 2017 lå EOS på 1-2 USD.
I motsetning til mange andre typer coins, hadde EOS imidlertid ikke sin ATH i 2017 eller januar 2018 (like før det kraftige krypto-krasjet). I stedet hadde valutaen sin topp i mai 2018 med en ATH på 22,71 USD.
I januar 2019 ble bunnivået nådd for mange av de store kryptovalutaene, og siden den gang har verdiutviklingen gått opp for de fleste. EOS, derimot, har opplevd en ”forkjølelse” siden den gang og har gått ned noen få prosent.
EOS kan sammenlignes med Bitcoin, som har steget med omtrent 400% innen samme periode. I løpet av de siste to årene har flere av de ti største kryptovalutaene dermed utviklet seg betydelig bedre enn EOS. Ingen økning i verdi over to år kan indikere at veksten av brukere på plattformen slett ikke er i tråd med det som var forventet. Samtidig er EOS, som alle valutaer, fortsatt under utvikling.
Hva er det som bestemmer prisen på EOS?
Det er kun tilbud og etterspørsel som styrer prisen på EOS. Etterspørselen øker hvis mange ønsker å benytte seg av tjenestene som finnes tilgjengelige på blokkjeden. Dette er fordi du må eie EOS for å kunne bruke blokkjeden.
Indirekte påvirkes dermed også prisen av utviklingen av ”konkurrerende” blokkjeder med lignende konsepter. I tillegg kan prisen påvirkes av nasjonale lover og forskrifter som gjelder for kryptovalutaer.