IG omtale & gjennomgang (tidigere IG markets)

IG

IG er en av verdens ledende CFD-aktører. Her kan du investere og spekulere i CFD-er, warrants og opsjoner i mer enn 17 000 forskjellige markeder. Fordelen med IG er fremfor alt spekteret med alt fra valutaer, indekser og aksjer til kryptovalutaer og muligheten til å gå kort eller lang og investere med giring.

Kort om IG

IG har tilbudt handel via plattformen deres i over 45 år og har i dag om lag 180 000 brukere, hovedsakelig i Europa. Selskapet er registrert i det norske finanstilsynet og er under tilsyn av den tyske Finanz Dienstleistungasaufsicht og Deutsche Bundesbank.

Hos IG blir det investert i CFD-er og opsjoner, noe som betyr at verdien av disse verdipapirene endres i forhold til verdien på den underliggende eiendelen. Ingen handel skjer altså direkte med den spesifikke eiendelen.

De største fordelene med IG

 • Regulert og autorisert
 • Över 15 000 ulike markeder
 • Gå kort eller lang
 • Handle med giring
 • Tilgang til utenlandske markeder uten høye avgifter

Disclaimer: CFD-kontrakter er komplekse instrumenter som innebærer høy risiko for raske tap på grunn av vektstangen. 74% av alle ikke-profesjonelle kunder taper penger på CFD-handel i følge IG-tall. {etoroCFDrisk} % av alle ikke-profesjonelle kunder taper penger på CFD-handel i følge etoro-tall. Du bør derfor tenke grundig gjennom om du virkelig forstår hvordan CFD-kontrakter fungerer, og om du har råd til å tape de pengene du har tenkt å handle med før du begynner. Opsjoner og turbo-warrants er komplekse finansielle instrumenter, og du risikerer å raskt tape kapitalen din.

Sikkerhet

IG er et investeringsselskap, noe som betyr strenge krav om at klientmidler og selskapets eiendeler holdes atskilt. Dermed blir kundenes eiendeler beskyttet i tilfelle selskapet skulle bli insolvent.

Kundenes eiendeler er også beskyttet av den tyske innskuddsgarantiloven (verdi opp til tilsvarende €100 000). En annen sikkerhet er at betaling bare kan gjøres via betalinsmetoden som ble benyttet for innskuddet. Skulle noen uvedkommende komme ditt passord i hende, kan eiendelene fortsatt ikke bli stjålet.

Under tilsyn av:

 • Britiske Financial Conduct Authority (FCA)
 • Tyske Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht (BaFin)
 • Tyske Deutsche Bundesbank
 • Norske finanstilsynet

Registrert hos:

Vår vurdering:

Vi anser IG som en veldig seriøs aktør som tar sikkerhet på alvor. Med over 40 års fartstid i bransjen, og tilsyn fra flere myndigheter.

Registrering

Demokonto & Tradingkonto

Velg mellom å registrere demokonto eller tradingkonto. Med en demokonto kan du handle med NOK 100 000 i «lekepenger» og dermed lære deg de forskjellige funksjonene som finnes innen trading. Det er også mulig å «sette inn» flere lekepenger slik at det aldri vil finnes en øvre grense.

Det eneste kravet for å kunne opprette en slik demokonto er ditt navn, telefonnummer og e-postadresse.

Hvis du aldri tidligere har handlet hos IG (eller benyttet en lignende tjeneste), anbefales det at du åpner en demokonto først. Når du føler deg trygg på hvordan ting fungerer, kan du enkelt koble til en tradingkonto.

Fra demokontoen kan tradingkontoen åpnes på få minutter. Du kan da bytte mellom disse kontoene for alltid å ha tilgang til den risikofrie demokontoen når nye funksjoner, instrumenter eller markeder skal testes.

For å kunne bruke en tradingkonto, må du bevise din kunnskap innen CFD-handel. Det er da tre spørsmål som skal besvares. Fordi du kan svare på spørsmålene flere ganger (til du har svart rett på alle 3), er dette en enkel affære.

IG demokonto

(Bilde: Dashboard etter at en demokonto nettopp er åpnet.)

Opplæring

Både for deg som har lang erfaring såvel som for nybegynnere, finnes det pedagogisk opplæring innen trading. Disse gratis nettkursene finner du via IG Academy, og her kan du blant annet lære hvordan opsjoner og turbowarrants er strukturert.

I tillegg til IG Academy, er det IG Community, som er et forum der det finnes både nyheter og foruminnlegg nyttige foruminnlegg.

Vår vurdering:

Demokonto og opplæringsmateriell er veldig bra. Vi anbefaler ingen nybegynnere å investere direkte uten å først teste seg selv og lære mer om forskjellige handelsinstrumenter.

Den eneste ulempen er at kun CFD og opsjonene Barrierer og Vanilla kan handles via Demokonto. I tillegg til disse tilbys også handel i Turbo24, men utelukkende fra en tradingkonto. Selvfølgelig ville det ha vært et stort pluss hvis også Turbo24 kunne ha blitt testet via Demokonto først.

Disclaimer: CFD-kontrakter er komplekse instrumenter som innebærer høy risiko for raske tap på grunn av vektstangen. 74% av alle ikke-profesjonelle kunder taper penger på CFD-handel i følge IG-tall. {etoroCFDrisk} % av alle ikke-profesjonelle kunder taper penger på CFD-handel i følge etoro-tall. Du bør derfor tenke grundig gjennom om du virkelig forstår hvordan CFD-kontrakter fungerer, og om du har råd til å tape de pengene du har tenkt å handle med før du begynner. Opsjoner og turbo-warrants er komplekse finansielle instrumenter, og du risikerer å raskt tape kapitalen din.

Innskudd & Uttak

Innskudd

Innskudd kan gjøres med Paypal, bankoverføring og kortbetaling. Minste innskudd er NOK 3000 via Paypal og kortbetaling. I tilfellet bankoverføring finnes det forøvrig ingen innskuddsgrense. 

Uttak

For at uttak skal kunne skje, kreves det at «alle bestemmelser om forebygging av hvitvasking er oppfylt».

Sørg for at kontoen din er verfifisert før du setter inn penger. Dermed er du sikker på at uttak også kan gjennomføres uten behov for ytterligere identifisering.

Uttak kan vanligvis bare gjøres med samme betalingsmåte som pengene ble satt inn med. Dette er fra et sikkerhetsperspektiv. Du kan dermed ikke sette inn penger via Paypal og deretter be om uttak til en bankkonto. Dette gjelder opp til beløpet som er satt inn med den valgte betalingsmåten.

Vår vurdering:

At de tilbyr innskudd og uttak via flere betalingsalternativer er bra. Det ville imidlertid ha vært ønskelig å ha et lavere minstebeløp for innskudd dersom PayPal eller kortbetaling anvendes.

Handelsplattform

Ved første øyekast kan handelsplattformen deres oppleves full av informasjon om at det er vanskelig å få oversikt som nybegynner. Men det tar ikke mange minuttene å forstå oppsettet. Dette skyldes at handelsplattformen er veldig intuitiv der de forskjellige valgene blir tatt fra venstre til høyre på skjermen (datamodus).

 • Velg kategori av markedet (f.eks. aksjer eller råvarer)
 • Søk etter marked (f.eks. gull, olje eller kaffe under råvarer)
 • Velg posisjon (Kjøpe eller Selge)

I eksemplet nedenfor er markedet for kakao i New York åpent og en kjøpsposisjon i CFD er klar til å tegnes.

Verktøy for risikostyring

Vanligvis er det både Stop-Loss (eller lignende funksjon) og Limit (eller lignende funksjon). Dermed kan begge tap begrenses og gevinster tas hjem automatisk. Det finnes også prisalarmer, overvåkningslister, tegneverktøy og en rekke analyseverktøy.

Vår vurdering:

Vi mener at handelsplattformen er veldig brukervennlig og lærerik både når det gjelder ordreplassering og informasjon. Her finnes også alle ønskelige verktøy tilgjengelige, i det minste av de som inngår i testpanelet vårt.

Investere i:

 • Turbowarranter          
 • Barriers                          
 • CFD                                  
 • Vanilla-opsjoner        
 • ETF  

Hos IG.com/no kan handel foregå i over 15 000 markeder. Dette er hovedsakelig i følgende kategorier:

 • Kryptovalutaer
 • Valutaer
 • Index
 • Opsjoner
 • Råvarer
 • Obligasjoner
 • Renter
 • Gråhandel (Ta posisjon før IPO)

Vår vurdering:

Alt på ett sted – det er den store fordelen med IG. Her er det mulig å ta posisjoner i de fleste markeder og med flere forskjellige investeringsalternativer. Veldig positivt område.

Kundeservice

Har du spørsmål om å åpne en konto eller en bestemt funksjon? Kontakt kan gjøres alle ukedager.

Forvent at kundeservice vil ringe deg etter at en handelskonto er åpnet, for å høre om du har spørsmål. Benytt anledningen til å spørre om du kan få en oversikt over for eksempel CFD-handel hvis du ikke allerede føler deg helt trygg.

Mailinfo.no​@ig.com

Telefon: 22 400 200

Vår vurdering:

Vi sendte et par e-poster med forskjellige spørsmål til kundeservice og mottok svar innen 24 timer på alle henvedelsene. De var veldig hjelpsomme og svarte på både enkle, konkrete spørsmål og forklarte pedagogisk hvordan vi kunne løse problemene vi støtte på. Veldig god support!

Vi ble også oppringt bare fem minutter etter at Tradingkontoen ble opprettet og snakket i omtrent 30 minutter om forskjellige investeringsalternativer med dem.

Handle med giring

En fordel med opsjoner og CFD-er er at handel skjer med giring. I valutamarkedet er det et «must» fordi bevegelsene er så ekstremt små. Ved å ha høy giring kan minimale prisendringer fortsatt skape høy avkastning eller tap.

Kort sagt betyr giring at risiko/sjanse øker med et fast multiplum. Hvis giringen er X5, betyr dette at en prisendring på 1% påvirker verdien av for eksempel en CFD-kontrakt med 5%.

Fordelene er at flere markeder åpnes (for eksempel valutamarkedet) og at større avkastning kan skapes med mindre kapital.

Ulempene er at giring-multiplikatoren ikke er godt synlig og at den ikke alltid er valgbar.

Klikk på «informasjon» i samme boks som handelen gjennomføres. Åpne fanen «Sikkerhetskrav» og se på ønsket margin. Bildet nedenfor er fra valutahandel og marginen er 3,33%, noe som betyr en giring på X30.

På CFD er giringen alltid fast. Når du handler på opsjoner og Turbo24, er det mulig å velge nivået på giring.

Sikkerhetskrav og margin

Vår vurdering:

Giring er et tveegget sverd. Det finnes flere fordeler, men samtidig kan giring tiltrekke investeringer med svært høy risiko. Vi ser på giring som noe positivt basert på at det åpner for flere muligheter. På den annen side, må investeringer alltid gjøres på det risikonivået som kan styres.

Vi ser at giringen er låst i CFD-er som negativ. For eksempel er giringen låst til X2 på kryptovalutaer. Et marked med ekstrem volatilitet der prisendringer på 5 – 15% i løpet av kun en dag ikke er uvanlig.

CFD posisjonsstørrelse og sikkerhetskrav

Disclaimer: CFD-kontrakter er komplekse instrumenter som innebærer høy risiko for raske tap på grunn av vektstangen. 74% av alle ikke-profesjonelle kunder taper penger på CFD-handel i følge IG-tall. {etoroCFDrisk} % av alle ikke-profesjonelle kunder taper penger på CFD-handel i følge etoro-tall. Du bør derfor tenke grundig gjennom om du virkelig forstår hvordan CFD-kontrakter fungerer, og om du har råd til å tape de pengene du har tenkt å handle med før du begynner. Opsjoner og turbo-warrants er komplekse finansielle instrumenter, og du risikerer å raskt tape kapitalen din.

Kostnader på IG

Hos IG.com/no er det intet krav om kjøps- eller salgsgebyrer. Kostnaden som oppstår består av spread og eventuelle kostnader knyttet til det spesifikke handelsinstrumentet.

CFD

Når du handler med CFD-er, kan dette gjøres med «Cash» eller «Termin». Cash har best spread, men da må du imidlertid betale renter per dag ettersom kontrakten er åpen. Rentesatsen tilsvarer ca 2,5% på årsbasis. Velger du i stedet Termin, betaler du ingen renter, men da må du i stedet påregne en litt dårligere spread.

Vår vurdering:

Vi anbefaler nybegynnere å kun handle med CFD-er. Kostnaden er klar og består hovedsakelig av spreads. Opsjoner har en mer kompleks kostnadsstruktur.

Andres anmeldelser/vurderinger av IG

Trustpilot – 3,5/5 i karakter

Av de over 4 404 anmeldelsene som sendes inn på Trustpilot, gir de aller fleste (74%) karakteren Utmerket eller Bra om IG. Blant annet trekkes kundestøtte, rekkevidde og brukervennlighet frem som positive faktorer. Gjennomsnittlig karakter er 3,5 av 5.

”IG offers by far the best trading service in the UK in my opinion. The platform is fast and accurate, While assistance is always available to help you with any queries you may have. Their whole team are both knowledgeable and extremely helpful.” / Anmeldelse fra 25. januar 2020

Brookerchooser 4,5/5 i karakter

Brookerchooser gir IG.com/no en totalvurdering på 4,5 av 5. Den høyeste rangeringen gis på Opplæring, Trading plattform og innskudd/uttak. Den dårligste vurderingen (3 av 5) gis til Avgifter samt Markeder og Produkter.

Recommended for traders of any experience level looking for an easy-to-use trading platform”

Forexbrokers.com 5/5

Forexbrokers gir IG førsteplassen i en sammenligning av 30 forskjellige handelsplattformer for valutahandel. Høy vurdering gis blant annet for sikkerhet og Trading plattform.

”IG offers traders an extensive list of tradeable products, excellent trading and research tools, industry-leading education, and competitive rates. This fantastic all-round experience makes IG the best overall broker in 2020.”

Ulemper med IG

 • Komplisert instrument

Som nybegynner kan det være komplisert å investere i CFD-er og opsjoner. Dette er ihvertfall tilfellet hvis alternativet er å kjøpe ordinære aksjer. Det er altså en risiko for at det investeres i instrumenter der personen ikke har full kunnskap om risikonivået.

 • Nyheter og leksjoner er på engelsk

Selv om store deler av nettstedet finnes tilgjengelig på norsk, og det tilbys norsk kundestøtte, er noen deler bare tilgjengelig på engelsk. Dette er for eksempel tilfelle med nyhetsstrømmen og noe opplæringsmateriale.

 • Noen markeder har svært høy risiko

Med giring på alle handler kan investering foregå på et veldig høyt risikonivå. For de utrente kan det oppfattes som at risikoen ikke er så høy som den faktisk er. Dette gjelder spesielt i noen spesifikke markeder.

Disclaimer: CFD-kontrakter er komplekse instrumenter som innebærer høy risiko for raske tap på grunn av vektstangen. 74% av alle ikke-profesjonelle kunder taper penger på CFD-handel i følge IG-tall. {etoroCFDrisk} % av alle ikke-profesjonelle kunder taper penger på CFD-handel i følge etoro-tall. Du bør derfor tenke grundig gjennom om du virkelig forstår hvordan CFD-kontrakter fungerer, og om du har råd til å tape de pengene du har tenkt å handle med før du begynner. Opsjoner og turbo-warrants er komplekse finansielle instrumenter, og du risikerer å raskt tape kapitalen din.

Sammendrag

IG tilbyr en sikker og brukervennlig handelsplattform for investeringer i CFD-er og opsjoner i over 15 000 markeder.

I de fleste markeder er det mulig å gå kort eller langt og sette grenseverdier for tap/fortjeneste. Handel skjer utelukkende med giring, som er fast på CFD og kan velges på opsjonene.

Med Demokonto og opplæringsmateriell anser vi IG som en god plattform for både nybegynnere og profesjonelle. Men som med alle investeringer, er det viktig å forstå hva du investerer i og risikoen. Dette gjelder spesielt når giring kan være på opptil X100.

Av: Andreas Hogmalm

Copyright Aktiekunskap.nu 2024