Alt du trenger å vite, før du kjøper fond via Kron

Kron

Dersom du er en nybegynner innen investering, kan sparing i fond høres komplisert ut. Det trenger det absolutt ikke være. Med investeringsplattformen Kron, er investering i fond gjort enkelt – for alle! I denne artikkelen skal vi tar for oss hva aksjer og aksjefond er, og hvordan du kan investere med Kron, selv uten tidligere erfaring.

Hva er egentlig aksjer og aksjefond?

La oss først starte med hva aksjer og aksjefond er. Når du kjøper aksjer, kjøper du eierandeler i et spesifikt selskap, som for eksempel Tesla eller Nintendo. Når det går bra for selskapet, øker verdien av aksjene dine. Går det dårlig, skjer det motsatte. I stedet for å kjøpe enkeltaksjer i et selskap, kan du kjøpe et aksjefond. Da investeres pengene dine i flere selskaper samtidig. Slik beskytter du deg mot nedgang, ved å ikke legge alle eggene i én kurv. Det finnes massevis av fond på markedet, som investerer i ulike bransjer, og sprer pengene dine i utvalgte selskaper. Å investere har en pris, og i noen tilfeller er dette forvaltningsgebyret unødvendig dyrt. Kron ønsker å tilby en enkel og billig tjeneste, og har blant de laveste prisene på fond. Indekspakken deres er faktisk Norges billigste!

Hvem står bak Kron?

Dersom du er litt over gjennomsnittet interessert i økonomi, har du sikkert hørt om Kron på diverse podcaster og økonomiblogger. Kron ble startet opp i 2017, som et datterselskap av Formuesforvaltning AS, Norges største privateide rådgivnings- og forvaltningsselskap. Kron er en investeringsplattform med et enkelt og brukervennlig design, og er bygget på 20 års investeringskompetanse. Siden oppstarten har Kron hatt god vekst. 2020 var et tøft år for mange selskaper, men Kron opplevde dobling av medlemsantallet. De landet også en pensjonsavtale med Akademikerne+, med sine 200 000 medlemmer. Sparing er i vinden og flere får øynene opp for viktigheten av å investere i fremtiden. Enten det gjelder sparing til pensjon, eller om du har en kortere tidshorisont, kan Kron hjelpe deg inn på aksjemarkedet. Er du klar for å spare?

Slik fungerer Kron

Skal du begynne å investere, er indeksfond et fint sted å starte. Dette er de billigste fondene, og de følger utviklingen av børsindeksen automatisk. Avkastningen fra slike fond er derfor lik børsens avkastning. Dersom alle disse begrepene høres forvirrende ut, trenger du ikke fortvile. Kron er skapt for å gjøre investering enkelt og tilgjengelig for alle. Det betyr at du ikke trenger kunnskap om aksjemarkedet selv, for å begynne å investere. Kron kan velge fond for deg, men du kan også være med på å bestemme, ved å for eksempel velge et tema som engasjerer deg. Er du en miljøforkjemper, svært opptatt av likestilling, eller interessert i teknologiutvikling? Da kan du velge et av disse temaene, og Kron vil investere pengene dine i fond som støtter verdiene dine. Du kan til og med kopiere oljefondets investeringsstrategi så langt det er mulig, ved å velge temaet “som oljefondet.” Siden Tema er mer aktivt investert, er prisen derfor noe høyere enn indeksfond.
Innenfor alle temaene kan du velge mellom syv ulike risikoprofiler, slik at du kan velge nøyaktig hvor stor risiko du ønsker å ta.

Risiko i aksjemarkedet

Risiko er et ord som gjerne har negative assosiasjoner, men i finansverdenen handler dette begrepet om at du kan forvente at verdien av investeringene dine, svinger opp og ned. Fond med større risiko har også bedre avkastningsmuligheter. Dersom du har en lang sparehorisont, jevner gjerne disse svingningene seg ut og har ikke så stor betydning. Dersom du sparer til noe spesielt innen en kort tidshorisont, kan svingningene derimot bli betydelige. Du kan være heldig og få god avkastning, men du kan også være uheldig og tape masse penger. Derfor må du tenke over i hvilken grad du er villig til å ta risiko. Kron vil hjelpe deg med å ta dette valget, basert på formålet med investeringen din, og om du tror at du kan sove godt om natten når børsen stuper, eller ikke.

Enkel innmelding, som hjelper deg finne den beste strategien umiddelbart

Når du har bestemt deg for å bli kunde, svarer du på spørsmål i en spørreundersøkelse. Spørsmålene dreier seg om i hvilken grad du har erfaring med investering fra før, og hva formålet med sparingen er. Det fine med dette er at du får en plan som er fullstendig skreddersydd for deg, dine ønsker, interesser og risikovilje. Kron tilpasser også kommunikasjonen sin til erfaringsnivået ditt, slik at hvis du aldri har investert før, vil de skrive på en måte du forstår. Slik lærer du mer om investering underveis. Alle trinnene i spørreundersøkelsen er nøye forklart. Trykk på de ulike valgmulighetene for å få mer informasjon, slik at du finner ut hva som passer best for deg. Du velger også om du vil opprette en fast spareavtale, eller om du vil sette inn innskudd når du ønsker. Dersom du velger månedlig sparing, kan du prøve å skrive inn ulike beløp, og se hvordan grafen under endrer seg. Dette er Krons forventede utvikling av investeringene dine, hvor du kan se hvordan beløpet kan utvikle seg over ulik tidshorisont. Slik kan du se den forventede utviklingen av investeringene dine, gjennom en tidsperiode på 5, 10 og 15 år. Du får også oversikt over totalkostnaden.

Hva er fordelene ved å velge Kron fremfor andre plattformer?

Det er flere fordeler ved å velge Kron. Først og fremst er Kron enkel å bruke, og du får god veiledning underveis og en plan som er tilpasset for akkurat deg. I praksis betyr dette at du ikke trenger å ha noen kunnskap om investering fra før. Du vil lære masse om investering mens du sparer, fremfor å måtte tilegne deg denne kunnskapen på forhånd. En annen fordel ved å kjøpe fond gjennom Kron, er de lave kostnadene. Sist, men ikke minst, kan du flytte pensjonskontoen din til Kron. Også her er den store fordelen de lave kostnadene. Som du ser, er det mange fordeler ved å spare i aksjefond gjennom Kron, særlig for deg som er nybegynner!

Fordel alltid dine investeringer og risikoer

Vi anbefaler alltid at du fordeler investeringene dine (diversifiserer) på forskjellige eiendeler for å skape en langsiktig og stabil avkastning over tid. I prinsippet diversifiseres alle de største investeringene.

Tips!

Investeringer i aksjer og fond

Nordnet.no (reklame) – Åpne en gratis konto og begynn straks å handle aksjer og fond til lave avgifter på Nordnets brukervennlige handelsplattform og app. Du kan også se hva andre talentfulle investorer kjøper og selger via deres sosiale plattform Shareville.

Finansielle verdipapirer kan både øke og minke i verdi. Det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert.

Alternative investeringer

Kameo.no er en investeringsplattform hvor både privatpersoner og selskaper kan låne ut penger til ulike eiendomsprosjekter via bedriftslån. Du velger selv hvilke investeringsprosjekter du vil låne ut penger til. Den gjennomsnittlige årlige renten på disse investeringene er omtrent 9,5% per år.
Invester fra = 500 kr. Du kan lese mer om Kameo.no i vår artikkel som omhandler investeringsplattformen.

Av: Andreas Hogmalm

Copyright Aktiekunskap.nu 2024